Odpowiedz 
Kolekcja Bipera
Autor Wiadomość
BiperArt   Offline
Robert
**

Liczba postów: 239
RE: Kolekcja Bipera
Cytat:Generalnie za często takie pytanie nie pada, ale pochwalisz się, ile cię to kosztowało? Strasznie jestem ciekaw :)

Historia jest taka:

Wcześniejszy właściciel te wszystkie gitary kupił dawno temu z wojska, i powiedział mi jak ja ich nie wezmę, to po prostu je spali, a że handluje drewnem, to się dogadaliśmy :)
dostał metr grabu i "smolniaka" na rozpałkę, dojazd jakieś 25km i wszystko

ale żeby nie być takim hura optymistą i jak to można potem za taki sprzęt kiedyś ewentualnie żądać pieniędzy, (bo to znam z wielu środowisk)
trzeba zrekompensować czas poświęcony na naukę z danej dziedziny, książki, czasopisma, internet, podzwonić po ludziach, pojeździć po wioskach na wypytywać się, nastawiać piw, a kasa leci :)

w sumie za tym zbiorem nalatałem się przez miesiąc, ale chyba warto :)
10-03-2015 19:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
Mojej opinii nie ma co sie bac, chyba az takim autorytetem jeszcze nie jestem ;) Zawsze ciesze sie, gdy jakies "niechciane" sprzety otrzymuja drugie zycie. Tym bardziej jesli ktos robi to starannie, a szczesliwie na forum mamy cala kadre wykonujaca dobra robote. Im wiecej Defila wsrod osob grajacych (tym bardziej za granica) tym lepiej, bo pokazuje ze jednak nie taki straszny i moze sluzyc jako instrument, a nie rekwizyt. Krotko mowiac, walcze o to, zeby nie traktowac ich jak instrumentow 2 kategorii, szczegolnie w powiekszajacym sie zalewie chinszczyzny.

To co mi sie srednio podoba to przerabianie rzadkich gitar w dobrym stanie, na przyklad nie wyobrazam sobie dlubania w moim Aster Basie, ktory moze idealny nie jest, ale za to 100% oryginalny i taki powinien pozostac. Dlatego u mnie sa glownie sprzety, ktore staram sie odswiezyc, jak na przyklad Jola2, ktora uratowalem juz kawal czasu temu. Czesto mam ograniczony budzet i nie moglbym sobie pozwolic na wyposazanie kazdej z gitar w nowe czesci, wiec wykorzystuje ile sie da z oryginalow, sporo dostalem tez dzieki uprzejmosci ludzi z forum. Na chwile obecna mam dosc materialow by poskladac kolejne kilka gitar, wiec tylko czekam na odpowiedni czas
10-03-2015 20:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BiperArt   Offline
Robert
**

Dzisiaj w opisie
Jola 2

nie ma za wiele nad czym się rozpisywać..
Za dużo braków, zestaw dla fanatyka

Gryf rozszedł się, ale o dziwo prosty,
ni w górę ni w dół, ani na prawo ani na lewo,
I ten gwiezdny Pickguard ręcznie ciosany

Elektryki nawet nie sprawdzałem, na oko widać...

Gitara grała chyba dosyć długo bez siodełka,
strasznie wyrobione pierwsze progi, a ostatnie zaśniedziały (taki vintage)
klucze latają, jednego zgubiłem przy pakowaniu, bo pamiętam że był komplet

Brak mostka, strunociąg z puszki po konserwie,

Widać od narodzin ta gitara miała ciężki żywot, jeszcze w fabryce,
sęk prawie w dziurze mocowania gryfu

taka to Jolka, zaniedbana,
przeliczyłem ile by to wszystko kosztowało,
i gdybym miał robić to z oryginału został by tylko korpus :D

Cytat:To co mi sie srednio podoba to przerabianie rzadkich gitar w dobrym stanie
To jest jasne, nie wyobrażam sobie dostać np Gibsona Moderny i ją malować w pejzaż alpejski, pędzle by mi potopiło :D,

mam plan odnośnie kosmos`a, ale po prostu zrobię sobie go od podstaw, gryf z jakiejś kopii V, korpus u siebie,(projekt mam zamiar ruszyć za jakiś miesiąc, zbieram elementy)

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2015 17:51 przez BiperArt.)
11-03-2015 17:45
StaCh   Offline
Music man

Liczba postów: 2,687
(11-03-2015 17:45)BiperArt napisał(a):  Jola 2
Za dużo braków, zestaw dla fanatyka
Gryf rozszedł się, ale o dziwo prosty,
ni w górę ni w dół, ani na prawo ani na lewo,
I ten gwiezdny Pickguard ręcznie ciosany
Elektryki nawet nie sprawdzałem, na oko widać...
Widać od narodzin ta gitara miała ciężki żywot, jeszcze w fabryce,
sęk prawie w dziurze mocowania gryfu
To sa wlasnie oszczednosci na materiale a juz zastosowanie potencjometrow suwakowych i isostatow wynikalo pewnie z zakupow w Bomisie gdzie walaly sie resztki z produkcji innych zakladow branzy elektronicznej.
11-03-2015 20:45
nusior   Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 196
No, no. Chwilę nie wchodziłem na forum, a tu takie cuda! Gratuluję i zazdroszczę tego ostatniego hurtu :D
11-03-2015 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Grzesiek75  
Gość

Masz plany na remont, czy sprzedaż?!
11-03-2015 21:51
Odpowiedz cytując ten post
BiperArt   Offline
Robert
**

(11-03-2015 21:51)Grzesiek75 napisał(a):  Masz plany na remont, czy sprzedaż?!

aby coś wyremontować, trzeba coś sprzedać,
Korpus Orlika zostawiam sobie, zainspirowany Tele-Malwą od Rzech`a :)
ja na razie planuję LP-Malwę, albo LP-Orlik, kto jak woli

i może jedną Lunę zrobię, bo wydaje mi się że w jednej korpus strzelił po całości, (jutro relacja), i nie wiem czy nie zrobiłbym customowej luny z bindingiem, pickguardem, powiedzmy taka Luna exportowa :)
11-03-2015 22:15
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Ogolnie zauwazylem, ze "Gierkowe" gitary, czyli modele "2" oraz Baston mialy plytki z kompletnym osprzetem i brak pretow napinajacych. A Jola nie wyglada az tak zle - widzialem jeszcze gorsze ;)

Ja swoja mam w prawie oryginalnym stanie (ktos pomalowal korpus na czarno i plyke na bialo). Nie zmienialem nic, jedyne co bede musial wstawic nowego to gniazdo. Szyjka u mnie tez byla prosta, a struy nadal calkiem nisko, to chyba zasluga jej objetosci. Gralem na takiej jaka wypuscila fabryka, moze nie jestem dobrym gitarzysta, ale szlo mi rownie dobrze jak na kazdej innej, jak troche wypilem, to bylem nawet w stanie zagrac "Papierowy ksiezyc". Wtedy tez przekonalem sie, ze jak szyjka jest za cienka, to niedobrze, bo wyginam zbytnio kciuk. W zamian za odejscie od stereotypow, Jola zrewanzowala mi sie fajnym singlowym brzmieniem, zupelnie innym od tych wszystkich stratocasterow i Knopflerow :P Ogolnie rzecz biorac w tym szalenstwie jest metoda, a Jola to wlasnie Jola. Jedyna i niepowtarzalna, tak jak Les Paul.
12-03-2015 01:40
BiperArt   Offline
Robert
**

Cytat:A Jola nie wyglada az tak zle - widzialem jeszcze gorsze ;)
gdybym ją robił (takie gdybanie będzie)

zacznijmy od góry:

-pręt w gryfie
-bindingowanie na całym gryfie
-nowe markery (też w takie paski, ma to swój urok)
-progi
-pickguard z 3warstwy biały czarny biały
-elektronika 2 X p90 wilkinsona
-normalne potencjometry, przełącznik 3poz, gniazdo, ekranowanie
-mostek TOMek, nowy strunociąg
-korpus ma za duży promień na bokach gitary, a chciało by się wcisnąć binding dookoła :D
-fornir orzech na froncie i plecach
-kolor nie wiem czerwony clear i przyciemniane boki?

i wtedy zadajesz sobie pytanie, czy to dalej Defil?,
wszystko pomierzyłem, zrobiłem sobie rysunek techniczny w corelu,
w razie nagłej weny będzie jak znalazł,

Ja się cieszę z każdej gitary która byłą w moich rękach chociaż 5minut,
z każdej klasycznej/akustycznej/elektrycznej coś się nauczyłem,
aby przy kolejnym projekcie zsumować poprzednie umiejętności i zrobić coś jeszcze lepszego, czyż nie o to chodzi? :)

A dodatkowym zastrzykiem chęci do pracy jest e-mail z ebay`a
iż Gitara z Ying Yang i słoniami leci do:
Doncaster, South Yorkshire, Wielka Brytania

i Filmik z lokalu w którym trzymam gotowe gitary, i czasem ktoś coś pogra, podeśle filmik
https://www.youtube.com/watch?v=rOdbi07R...x2kbgifkuk
12-03-2015 07:33
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Wiem, ze projekt raczej dosyc spory, ale w koncu potencjal jest.

Jesli chodzi o czesci, to maszynki i tak nie sa oryginalne, tamte byly podobne do Schallerow, ale plastikowe. Zaczepy strun oryginalne mam, jesli chcesz to moge poratowac. Zmiana elektroniki to pol biedy, ale przetworniki bym zostawil. Bez nich to faktycznie nie bedzie juz Jola tylko "kopia Jazzmastera" (w znaczeniu ksztaltu deski z uzytymi przetwornikami). Pamietam wiele Diamantow, ktore same z siebie maja ta magie, niestety poprzerabianych. Z Diamantow staly sie "kopiami Les Paula", a czy o to chodzi w zyciu, zeby cieszyc sie bardziej z kopii ? Ja raczej wole zostac przy Diamancie. No i przy szyjce bym tez nie grzebal - a nie znam chyba nikogo, kto przerabiajac Jole nie wsadzalby tam innej szyjki
12-03-2015 21:26
Odpowiedz 

Skocz do: