Odpowiedz 
Moja nowa Tosca
Autor Wiadomość
StaCh   Offline
Music man

Liczba postów: 2,687
RE: Moja nowa Tosca
Typowo komunistyczna praktyka produkcyjna :-( jak sie zamaluje to nie bedzie widac :-( Material trzeba maksymalnie wykorzystac :-) Pewnie nawet moze i byl jakis "robotniczy" wniosek racjonalizatorski na lepsze wykorzystanie surowca?
O wklejkach po wywierceniu sekow w deskach pewnie slyszales?
A jaki to moze miec wplyw na brzmienie? A kogo to obchodzilo? Liczy sie sztuka i wykonanie planu :-(
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2022 08:44 przez StaCh.)
20-01-2022 08:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Konrad   Offline
Repairman

Liczba postów: 4,363
Miałem tak kiedyś w jakiejśc gitarze, już nie pamiętam której, było też doklejone coś :)
Czy to jest "na wylot czy tylko z jednej strony ?
Osobiście nie dramatyzowałbym sytuacji, zawsze można puścić ciemnu burścik :)
20-01-2022 11:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
praporszczyk   Offline
Still Got The Blues

Liczba postów: 2,540
(20-01-2022 11:41)Konrad napisał(a):  Czy to jest "na wylot czy tylko z jednej strony ?
Osobiście nie dramatyzowałbym sytuacji, zawsze można puścić ciemnu burścik :)
Gryf jest klejony z pięciu kawałków a to "cudo" jest na szczęście tylko na zewnętrznej warstwie i tylko z jednej strony, więc nie "na wylot".
Nie dramatyzuję a raczej pisałem o tym ze względów estetycznych a nie technicznych bo nie wyobrażam sobie jak można było zrobić takie dziadostwo w instrumencie muzycznym w dodatku wartym, jak na tamte czasy, całkiem niemałą sumkę pieniędzy (prawie średnia miesięczna pensja).
O burściku pomyślę kiedyś w przyszłości, przy okazji jakiejś renowacji Tośki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2022 09:36 przez praporszczyk.)
21-01-2022 09:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
StaCh   Offline
Music man

Kolego Praporszczyk!
Najpierw trzeba z tego zrobic instrument :-)
21-01-2022 09:13
praporszczyk   Offline
Still Got The Blues

(21-01-2022 09:13)StaCh napisał(a):  Kolego Praporszczyk!
Najpierw trzeba z tego zrobic instrument :-)
O to to, dobrodzieju o to to.
Pojawił się jeszcze jeden mały problemik, otóż próg zerowy jest osadzony zbyt nisko i struny brzęczą na 1 i 2 progu. Gryf jako-tako wyprostowany, progi przeszlifowane to teraz wyskoczył jeszcze ten próg "0". Ale to nic, damy radę :)
21-01-2022 09:17
Konrad   Offline
Repairman

Liczba postów: 4,363
Z reguły jest zbyt wysoki...a tu proszę "za niski" , myślę że porządny szlif progów załatwi wszystkie bolączki
21-01-2022 10:37
praporszczyk   Offline
Still Got The Blues

Zastanawiam się nad sprzedażą tej Tośki. Niedawno kupiłem drugą Tośkę, może nie tak piękną, nie tak ładnie utrzymaną ale już ją prawie skompletowałem i niedługo zagra. Nie uważam, że dwie Tośki mi są potrzebne więc stąd ten pomysł. Pewnie kiedyś będę żałował tej decyzji ale w życiu nie można mieć wszystkiego zawsze jest albo-albo.
04-03-2022 08:12
StaCh   Offline
Music man

Gdybys chcial na tym grac na scenie to dobrze jest miec jedna gitare na zapas. Dlatego ja mam tylko 2 gitary, Sambe i Tosce jako zapasowa :-)
04-03-2022 09:15
praporszczyk   Offline
Still Got The Blues

(04-03-2022 09:15)StaCh napisał(a):  Gdybyś chciał na tym grac na scenie to dobrze jest mieć jedna gitarę na zapas. Dlatego ja mam tylko 2 gitary, Sambe i Tosce jako zapasowa :-)
Ze względu na moje mizerne umiejętności raczej nie będę grał na scenie a poza tym mam jeszcze w zapasie oprócz Tośki, Asterka, Asterka Luxa, Jole 2 (z elektryką od Astra), Melodię 2, Julię2, trzy akustyki i basidło Mambo a także dość już mocno zaawansowany projekt zelektryfikowanego Jazza. Tak, że jest na czym grać. Poza tym jestem zwolennikiem "wydmuszek" i ciągle się czaję na przyzwoitą Rumbę w jakiejś "ludzkiej" cenie :)
04-03-2022 10:07
StaCh   Offline
Music man

Tylko trening czyni mistrza:-) codziennie 15 minut cwiczen ( a nie brzdakania)
pozwoli zeby 4 palce zaczely pracowac samodzielnie. Propozycji cwiczen pelno jest na YT a mozna zaczac od "pajaczkow" wzdluz i w poprzek gryfu.
Jesli sie nie ma wlasnych pomyslow muzycznych mozna kopiowac znane przeboje. Wiele grup tak robi.
Mozna tez korzystac z podkladow jak ja to robie :-)
Ale mozna tez zostac kolekcjonerem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2022 18:30 przez StaCh.)
04-03-2022 18:30
Odpowiedz 

Skocz do: