Kolekcja Konrada
|
Autor |
Wiadomość |
Konrad
Repairman

Liczba postów: 4,363
|
RE: Kolekcja Konrada
Ajf dzięki :)
Wiem, mogło by być tak zrobione jak mówisz....było by lepiej ale jak zwykle przemożna chęć skończenia już wreszcie tego filmiku zabiła moją cierpliwość.
Odpowiem Ci na to pytanie, jak już mówiłem chciałem mieć instrument z wyższej półki jako punkt odniesienia no i żeby nikt mi nie powiedział "zdejmij te różowe okularki i kup lepszą gitarę" No to kupiłem!!!
To nie jest tak jak się wydaje.....nawet instrument za 1600 zł nie jest idealny...teraz wady te większe i te mniejsze
1. końcówki progów są dość ostre wymagają korekty - pamiętajmy minął rok od zakupu gitarka popracowała nieco się rozeschła
2. Geometria gitary jest taka, że nie można podnieść już wyżej strun.....max wysokość to ok2.5mmm, trzeba by dorobić specjalne wysokie siodełko.
3. Jest bardzo duży tzw "fret noise" czyli przy mocniejszym graniu gitara dzwoni o progi, szczególnie na strunie A jest dramat, nawet lekko trącona "smarzy" gdzieś w okolicach IV-XX próg, patrząc od glówki podstrunnica idzie nieco pod górkę w tym miejscu, jest to ewidentny babol konstrukcyjny!!! Żeby to zniwelować trzeba zrobić ostry szlif progów na tym fragmencie podstrunnicy. I tu ciekawostka, mam obecnie gitarę Hohner HW-400 na warsztacie i zapewniam Was że przy akcji 2 mm można walić zza ucha i nic nie brzęczy, podobnie jak moim Jumbo...można?
4.samo wykończenie progów nie jest idealne, wygląda jak by ktoś poprzestał na papierze 400g....
5.Brzmienie jak mówię, może się podobać lub nie. Jak dla mnie jest zbyt dużo dudniącego basu i cienkiej górki myślę że na dzień dobry trzeba by wymienić siodełko na kościane powinno wygładzić brzmienie i utemperować tą górę
Teraz nie wiem czy reklamować gitarę, jest na gwarancji czy olać to i zrobić samemu....Gajos jesteś może podpowiesz ?
Skłaniam się ku opcji, że zrobię sam zamiast bawić się w przesyłanie...odsyłanie...czekanie aż mi przyślą z adnotacją "jest dobrze, tak ma być a pan się ni czepiasz"
|
|
06-02-2019 10:12 |
|
Konrad
Repairman

Liczba postów: 4,363
|
RE: Kolekcja Konrada
(06-02-2019 18:30)gajos napisał(a): Konradzie, co chcesz reklamować? Cokolwiek by to było, może sam zrobisz lepiej :)
Gratuluję zakupu, polecam się na przyszłość, choć widzę już taki zadowolony nie jesteś?
Wydaje mi się, że struna A zbyt mocno brzęczy o progi na odcinku mniej więcej od XII progu, przy lekkim graniu zjawisko praktycznie nie wystepuje i tu właśnie chciałem zasięgnąć Twojej rady, czy masz jakieś doświadczenia związane z podobnymi reklamacjami.
Boję się, że gitara pojedzie na Śłowację, wydam na kuriera po 2 miesiącach przyjdzie z adnotacją "wszystko w normie"
Czytałem ,że w Dowinach jest dość powszechny problem szczególnie zimą.....
Z gitary jestem MEGA zadowolony....w najgorszym wypadku "przypadłość" zlikwiduję sam , co pewnie sprawi mi dużo przyjemności....tak po prawdzie to średnio chcę sprawdzać jak działają serwisy fabryczne....
|
|
06-02-2019 19:51 |
|