Odpowiedz 
Defil Tosca
Autor Wiadomość
StaCh   Offline
Music man

Liczba postów: 2,687
RE: Defil Tosca
Mam skan schematu przelaczanego filtru dolno/gorno przepustowego i chcialbym go udostepnic wszystkim ktorzy chca sobie zmodyfikowac brzmienie swoich gitar. Zbudowany jest w oparciu o potencjometr typowy dla barwy tonu 250kOhm i kondensator 47nF sprzezony z przelacznikiem Push-Push.
P.S. Jak ktos zbuduje niech sie pochwali na Forum.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2016 15:51 przez StaCh.)
04-09-2016 17:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
StaCh   Offline
Music man

Pomimo sporej wysokosci akcji strun z powodu nierownosci gryfu pod koniec przy desce przyzwyczailem sie do Tosci bo w Sambie tez mialem wysoka akcje strun z powodu braku preta rownowazacego naciag strun. Teraz z nowymi potencjometrami i nowym ukladem barwy tonu mozna z multiefektrm uzyskac ciekawe brzmienia i z humbuckerow nie ma przydzwieku i mikrofonowania jak to mam w Sambie. Poniewaz mam zabudowany standardowy przelacznik przetwornikow nie mam jak w Sambie mozliwosci laczenia cewek szeregowo i rownolegle tylko rownolegle. Stad zniknelo mi jedno ciekawe brzmienie szeregowo polaczonych singli w Sambie.
20-11-2016 20:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
Mozna wywiercic dodatkowa dziure na przelacznik, miejsce w sumie jest
21-11-2016 00:49
StaCh   Offline
Music man

No niby mozna ale tak wyglada ladnie i nie sprawdzalem czy efekt przelaczania cewek cos daje bo to nie single.
21-11-2016 09:09
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
Te przetworniki mozna polaczyc w przeciwfazie, schemat jest na forum
21-11-2016 11:19
StaCh   Offline
Music man

Bylem dzisiaj w guitarproject z Tosca. Kupiem sobie skorzany szeroki pasek (6cm) bo od oryginalnego to juz mi sie dziura w ramieniu zrobila :-) Chcialem sprawdzic czy kondensator barwy 47nF, ktory uzylem w filtrze, jest odpowiedni czy nie trzeba dac mniejszego bowiem zaleznie od impedancji wejscia wzmacniacza, tlumienie wysokich tonow wydaje mi sie czasem za duze. Poprosilem o mozliwosc podlaczenia sie do pieca w celu sprawdzenia i pozwolono mi skorzystac z stojacego na sali gotowego do pracy. Nic nie krecilem tylko przelaczylem ze standby i musze powiedziec, ze Tosca grzmi na piecu z lekkim przesterem w obu polozeniach filtra (tlumienie wysokich i tlumienie niskich) a rozni sie w tych polozeniach zawartoscia wysokich tonow na obu przetwornikach.
Ze spraw technicznych oczywiscie moga mi zrobic wymiane progow ze szlifem podstrunnicy bo innego wyjscia nie widza (ja chyba tez). Zmierzono akcje strun i nie uznano jej za tragiczna ( w koncu ja na takiej gram :-) ).
Inni klienci sklepu przygladali sie badawczo co to za sprzet :-)
18-01-2017 15:21
Konrad   Offline
Repairman

Liczba postów: 4,363
Przyglądali się jak na zaginione mamuty....:-)
Ciiekawe ile liczą za taki zabieg - wymianę progów ze szlifem podstrunnicy?
Swoją drogą w specyfikacji Tosci źródła podają że promień podstrunnicy 230mm tj 9 cali....moim zdaniem 14 cali przy oryginalnym mostku to jest absolutny max!
18-01-2017 16:51
StaCh   Offline
Music man

Jak na mamuty, ale jak zabrzmialo to juz gore wziela ciekawosc :-) bo akurat facet pytal o humbuckery do jakiejs gitary. Wycenili taki zakres na 450zeta.
Masz racje, ze promien podstrunnicy powinien byc skorelowany z promieniem mostka.
18-01-2017 17:45
defilader77   Offline
Inżynier brzdęku

Liczba postów: 1,177
Mojego lutnika Aster Rock zaintrygował. Fakt, że to Grek, więc do każdego sprzętu podchodzi bez uprzedzeń ;) Może już o tym opowiadałem gdzieś. Jedyne zastrzeżenia miał do jakości kluczy (Muza), ale całą resztę chwalił (szczególnie wagę korpusu i elementy mosiężne) i przede wszystkim brzmienie hambakierów :)))
19-01-2017 09:58
StaCh   Offline
Music man

Ja mysle, ze tzw. wolny rynek jest cholernym marnotrawstwem sil i srodkow. Tak zwana "konkurencja" powoduje, z tworzy sie udziwnienia aby zaskoczyc wygladem zamiast doskonalic parametry. Przypomina mi to kupowanie produktow z polki kierujac sie wygladem opakowania. Dopiero po przyjsciu do domu okazuje sie ile jest procent soku w soku :-). Oczywiscie mozna robic wyroby seryjnie idac na pewne ustepstwa technologiczne i zazwyczaj recznie wykonany wyrob (gitara) przez fachowca z udzialem uzytkownika, ktory bedzie tego uzywal bedzie lepszy niz seryjny gdzie trzeba isc na pewne kompromisy na przyklad materialowe (drewno, rozkroj itp.).
Wazne sa rowniez elementy konstrukcji jak prowadzenie strun, rozmieszczenie przetwornikow i elementow manipulacyjnych, ktore wplywaja zarowno na brzmienie jak i na ergonomie uzytkowania. Na taki sprzet moga sobie pozwolic nieliczni.
P.S. W sklepie bylo akurat sporo klientow i jeden chcial wymienic P90 na Humuckery ze wzgledu na zaklocenia na scenie inny szukal "wlasciwego" brzmienia wiec sprawdzilem tylko filtr zeby nie robic wiochy :-).
O dziwo nie mam problemow z kluczami w Sambie i Tosce.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2017 12:39 przez StaCh.)
19-01-2017 12:38
Odpowiedz 

Skocz do: