Odpowiedz 
Defil Kosmos - Wojski
Autor Wiadomość
Wojski   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,316
RE: Defil Kosmos - Wojski
No i mam komplet :)
[Obrazek: NeoZ05Xs.jpg?1]
18-04-2014 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Wojski   Offline
Użytkownik

Wreszcie mam czas zająć się gitarką. Chcę jak najwięcej zrobić sam, dlatego mam parę pytań (niektóre podstawowe, ale prawie zupełnie się na tym nie znam):

1. Elektronika - jak było oryginalnie? Bo ostatnie gałka (pierwsza od dołu, trzymając normalnie gitarę) reguluje głośność obydwu przetworników a chyba powinna tylko tego przy mostku, dobrze mówię?
2. Dalej mam krzywy gryf ale skończył mi się gwint w pręcie i nie mam jak dalej kręcić. Ktoś na shoutboxie powiedział mi, żeby odkręcić śrubę i dać tam kilka podkładek, mogą być kłopoty z ponownym wkręceniem nakrętki? Nie chcę schrzanić roboty :(.
3. wejście jack - czy to jest w ogóle rozbieralne?
4. nagrubsza struna E nie idzie równolegle z krawędzią gryfu, idzie to jakoś naprawić? Od razu mówię, że ta tulejka na mostku jest już maksymalnie dokręcona.
5. no i właśnie mostek, ktoś go kiedyś maksymalnie przesunął w kierunku gryfu, był w tym jakiś sens?
19-05-2014 15:24
Muflon   Offline
ja tu tylko sprzątam

Liczba postów: 1,873
Sensu nie było najmniejszego, bo zaburzyl menzure. Resztę odpisze jak będę w domu :P
21-05-2014 09:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zbl   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 686
1. Tu nie pomogę :). Generalnie elektronika w Defilach była taka trochę "inna" niż współcześnie i szczerze mówiąc to sam nie do końca czasem ogarniam co który potencjometr czy przełącznik konkretnie robi, dlaczego i po co ;). Kiedyś tam się nad tym w ogóle nie zastanawialiśmy. Grunt, że grało. A teraz "na starość" ;) jakoś tak mam, że lubię wiedzieć co, jak i dlaczego działa i trochę mnie wkurza jak nie wiem ;)
2. Nie powinno być żadnych kłopotów z ponownym nakręceniem nakrętki. Pomyśl też o psiknięciu na gwint jakimś WD-40 żeby to odrdzewić i nasmarować
3. Wszystko jest rozbieralne ;)
4. Obstawiam, że gniazdo gryfu nie jest idealnie dopasowane i pozwala na krzywe dokręcenie gryfu. Poluzuj struny, poluzuj śruby trzymające gryf, naprostuj go, dokręć i po krzyku
5. Muflon już odpowiedział i rację ma :)
21-05-2014 17:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Wojski   Offline
Użytkownik

Porobiłem takie zdjęcia, może nadałyby się do galerii na głównej stronie?
[Obrazek: DSC_0193_zps92b99c08.jpg]
[Obrazek: DSC_0194_zps7c9ea65d.jpg]
[Obrazek: DSC_0195_zps6937c2f8.jpg]
[Obrazek: DSC_0196_zps1ac55a60.jpg]
[Obrazek: DSC_0197_zpsa690837f.jpg]
[Obrazek: DSC_0198_zps0cdfc90f.jpg]
17-08-2014 21:13
rzech   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,031
wyslij na defil.vintage@gmail.com
18-08-2014 13:50
Wojski   Offline
Użytkownik

Kupiłem kolejnego Kosmosa, jest w gorszym stanie niż się spodziewałem ale nie ma tragedii. Jak widać na zdjęciach jest to wersja już z plastikowymi osłonami przetworników i czarnymi pokrętłami. Zaletą jest prosty gryf, niestety ktoś iglakiem przejechał po progach przez co brzęczą ;/. Jedyną nieoryginalną rzeczą jest gniazdo jack (przerobione na nowsze) oraz jeden z potów.
[Obrazek: TspvWwss.jpg] [Obrazek: dQat3sTs.jpg]
[Obrazek: 7lIvrvBs.jpg] [Obrazek: xpn0dLCs.jpg]
[Obrazek: 7TKsAxzs.jpg]
Gitara brzmi gorzej od poprzedniej, nie wiem dlaczego (inne drewno?)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2014 15:32 przez Wojski.)
10-10-2014 22:37
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
Widze ze lubujesz sie w Kosmosach. Ladne oba egzemplarze.

Co do brzmienia, to pamietam porownanie brzmienia Malwy z plastikami i metalem. Byla roznica w brzmieniu, moze tobie podchodzi bardziej to starsze ?

Na brzmienie skladaja sie tez rozne czynniki, nie wiem czy struny zalozyles te same, czy nie sa jakies stare. Mozesz zawsze zrobic test bez oslon w obu gitarach.
11-10-2014 00:29
rzech   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,031
czyli do kompletu brakuje ci tylko kosmosa z szyjka bez pręta

a progi to chyba nie problem
11-10-2014 07:02
Grzesiek75  
Gość

(11-10-2014 07:02)rzech napisał(a):  czyli do kompletu brakuje ci tylko kosmosa z szyjka bez pręta
Wczoraj sprzedał się taki na alledrogo za 199zł. Co do gitarek to ładne, sam takiej szukam!
11-10-2014 07:07
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do: