Odpowiedz 
Jowita pierwsze prace.
Autor Wiadomość
dulczas90   Offline
Czytelnik
**

Liczba postów: 215
RE: Jowita pierwsze prace.
http://musicstorelive.com/media/catalog/...440014.jpg taki fajnie wygląda, ale to tylko moje osobiste zdanie :P Oczywiście czerwona lub bordowa bejca, a nie farba, bo ładna struktura drzewiełka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2014 20:22 przez dulczas90.)
05-04-2014 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Brach   Offline
Lack of Comprehension
*

Liczba postów: 77
Też poszedłbym w ten deseń http://cdn.mos.musicradar.com/images/Gea...630-80.jpg chociaż zdjęcia tego modelu nie powalają jak w marcowym numerze Gitarzysty na str 30-31 :). Ładnie by wyglądała bejcowana jakąś egzotyczną bejcą w stylu ciut jaśniejszym niż ciemny mahoń, no i na obwodzie z podpalanką lakierem barwnym bo bejcą cholernie ciężko to estetycznie wycieniować. Takie gitary dobrze wyglądają białe choć nieszczęśliwie binding masz też biały. Raczej nie lakieruj bezbarwnym bo kolor sklejki utrzyma Ci się przez 20 lat, chyba że potrafisz psiknąć nitro z pistoletu i postarzyć lakier przed malowaniem.
06-04-2014 07:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rzech   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,031
apropos malowania i bejcowania
bardzo dobre efekty uzyskuje sie malujac barwionym lakierem
do lakiery bezbarwnego dodaje sie barwnik nawet bejce i dopiero tak sie maluje. uzyskuje sie wtedy najbardziej kontrolowane efekty i zawsze mozna wrocic do golego drewna.
W bejcowaniu drewna trzeba miec umiejetnosci i nalezy pamietac ze barwimy drewno pernamentnie.
06-04-2014 08:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Grzesiek75  
Gość

Chciałbym pomalować pudło tak, że boki mocno czerwone, top i góra efekt sunburst, ale tak aby była widoczna struktura drewna.

[Obrazek: Rick330BodyOld.jpg]
06-04-2014 11:15
Odpowiedz cytując ten post
rzech   Offline
Użytkownik

to tylko w sposob podany przeze mnie
zapytaj popika o to jak malowal Jazza
06-04-2014 11:22
Brach   Offline
Lack of Comprehension
*

Liczba postów: 77
(06-04-2014 08:29)rzech napisał(a):  W bejcowaniu drewna trzeba miec umiejetnosci...

To prawda, bejca bezlitośnie weryfikuje dokładność majsterkowicza, każda pozostawiona ryska wyjdzie ze zdwojoną siłą.
06-04-2014 11:59
kubekjakubek  
Gość

Z tą bejcą to prawda, a ten Rickenbacker - piękny :-), ja moją Jowitę 12 zostawiłem oryginalną, ma wiele pęknięć ale brzmi fantastycznie.

Załączone pliki Miniatury

08-04-2014 20:53
Grzesiek75  
Gość

Z racji, że prace nad korpusem dobiegają końca mam kilka pytań do kolegów (mam nadzieję, że będą wyrozumiali dla świeżaka)
- czy można bezpiecznie usunąć binding i czy jest sens to robić (chciałbym, aby po malowaniu był widoczny zwłaszcza jego węższa część i tu nie mam jakoś koncepcji jak go zabezpieczyć przed lakierem)
- czy lakier uwidoczni delikatne ryski na drewnie (widoczne pod kątem i w dobrym świetle)
- czy korpus pokryć przed malowaniem kaponem (czytałem forum lutnicze i tam jest kilka koncepcji malowania)???
09-04-2014 17:00
Grzesiek75  
Gość

Trochę dzisiaj porobiłem min. to:
[Obrazek: dc29d64365ac4e79m.jpg]
była krzywa płyta między przetwornikiem , a gryfem i zrobiłem taki kawałek listwy. Co do bindingu to chyba będę go malował na złoto (w założeniu będzie złoty osprzęt). A przy okazji pochwalę się nowym nabytkiem Malwa, z braków to przetworniki, jeden klucz, gałka potencjometra.
[Obrazek: 94c901c7fe546b29m.jpg]

Czy ktoś przerabiał temat założenia mostka i strunociągu Tune-o-matic? Wiem, że jest węższy rozstaw śrub, myślałem o jakiś tulejkach "mimośrodowych" ?!
11-04-2014 18:13
rzech   Offline
Użytkownik

MALWA

akurat w tym modelu jak i podobnych mostek jest utrzymywany na podle naciskiem strun przez dreniana podstawke
11-04-2014 19:12
Odpowiedz 

Skocz do: