Odpowiedz 
Dolnośląska Fabryka Instrumentów Lutniczych
Autor Wiadomość
andros   Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 30
RE: Dolnośląska Fabryka Instrumentów Lutniczych
Kilka dni temu (25.11.) w Lubinie odbyło się spotkanie lutników i byłych pracowników Defilu. A już 5.12. odbędzie się otwarcie wystawy poświeconej tej fabryce. Wystawa potrwa dwa miesiące.
http://www.lubin.pl/aktualnosci,33842,sp...nikow.html

Czy ktoś z Defilowiczów (z tego forum) wybiera się do Lubina - w tym czasie i w związku z tą wystawą?
29-11-2014 18:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Muflon   Offline
ja tu tylko sprzątam

Liczba postów: 1,873
Żadne w sumie novum. Na spotkaniu byłem na chwilę. Było to bardzo osobiste i było mnóstwo rozmów o charakterze hermetycznym, nie chciałem się wtrącać w dysputy starszych ludzi. Byłem tam jedyną młodą i niezwiązaną w dodatku bezpośrednio osobą na tym spotkaniu. Mowa była głównie o skrzypcach i pianinach, więc też nie miałem zbyt wiele do powiedzenia. Po paru minutach się zmyłem, dochodząc do wniosku że nic tu po mnie.

W wystawie to właściwie nie wiadomo czy wezmę udział, podobnie sprawa ma się z rzechem, jeszcze zobaczymy. A na wystawę pewnie jako zwiedzający zawitam, mam ledwo 30 km.
30-11-2014 13:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
defilader77   Offline
Inżynier brzdęku

Liczba postów: 1,177
Na wystawę na pewno się wybiorę (niestety nie wiem jeszcze czy w grudniu, czy w styczniu), mam nadzieję, że uda się z całą moją familiadą ;) Egzemplarzy gitar nie mogłem zaoferować, ale dołożyłem swoje trzy grosze do ścieżki dźwiękowej.
W moim przypadku odległość to 150 km, ale pochodzę z Głogowa, więc zawsze tam mogę się lepiej strategicznie ulokować ;)
01-12-2014 08:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
No wlasnie, zawsze to jednak zachodnia Polska, ja mam zdecydowanie za daleko. A szkoda, moglem im cos pozyczyc.
01-12-2014 13:16
andros   Offline
Użytkownik
*

Fabryka wspomnień. Otwarcie wystawy

Dziś, 5 grudnia, otwarcie wystawy „Defil – fabryka wspomnień” w Galerii Zamkowej. Znajdziemy tu eksponaty przekazane przez kolekcjonerów, pasjonatów oraz byłych pracowników fabryki. Począwszy od instrumentów po księgi pamiątkowe, plany graficzne instrumentów, zdjęcia oraz elementy i mechanizmy do wykonania instrumentów gitarowych i pianinowych.

Wystawa jest projektem autorskim Ośrodka Kultury Wzgórze Zamkowe. Będzie można ją oglądać do końca stycznia 2015 r. A oficjalne otwarcie zaplanowano na dzisiaj, 5 grudnia na godzinę 16.

– Dolnośląska Fabryka Instrumentów Lutniczych Defil to spory kawałek historii, zarówno dla polskich muzyków, jaki i dla mieszkańców Lubina i okolic. Wielu z nich miało znajomych, członków rodziny, którzy w Defilu pracowali, a już nie zliczymy tych, którzy wraz z instrumentami wykonanymi w tej fabryce rozpoczynali swoją muzyczną przygodę. Naszą inicjatywą chcielibyśmy przypomnieć o mieszkańcom naszego regionu o nieco zapomnianej już Dolnośląskiej Fabryce Instrumentów Lutniczych – mówi Ewelina Haduch z Ośrodka Kultury Wzgórze Zamkowe.

Dwumiesięczna wystawa, składać się będzie z pokaźnej kolekcji eksponatów przekazanych przez kolekcjonerów, pasjonatów oraz byłych pracowników fabryki. Począwszy od instrumentów m.in. tj. gitary HD-2, wiolonczela 4/4, skrzypce 4/4, gitara Jola 2, banjo 6 strunowe gitarowe, gitara F6-2A, gitara zabarka, lira karbowa, gitara calipso, gitara basowa rytm 2, gitara HD-8, skrzypce 1/8, gitara kosmos, po księgi pamiątkowe, plany graficzne instrumentów, zdjęcia oraz elementy i mechanizmy do wykonania instrumentów gitarowych i pianinowych.

Wystawie towarzyszyć będzie publikacja poświęcona historii fabryki, a wszystkie zebrane materiały udostępnione zostaną na stronie internetowej lubiniokolice.pl.

Wstęp zarówno na otwarcie, jak i na samą wystawę jest bezpłatny.

Przypominamy Galeria Zamkowa otwarta jest codziennie: od poniedziałku do piątku w godzinach 10-18, a w soboty i niedziele od 10 do 16.

Autorką wystawy jest Agata Bończak, a wykonawcą Sobiesław Buchta.

Dolnośląska Fabryka Instrumentów Lutniczych Defil w to znany wśród muzyków na całym świecie producent gitar, skrzypiec czy fortepianów. Choć opinie o instrumentach pochodzących z lubińskiej fabryki bywają mocno zróżnicowane, ich wartość, zwłaszcza kolekcjonerska, wciąż wzrasta. Wielu znanych i popularnych muzyków zaczynało swoją karierę od gry na „defilowskich” właśnie instrumentach.

Początki fabryki sięgają czasów przedwojennych, gdy obecnie polskie ziemie należały do terytorium Niemiec. Wówczas w budynku stanowiącym siedzibę Defilu znajdowała się fabryka fortepianów F. Langer & Co. Fabryka funkcjonowała od zakończenia II wojny światowej, aż do 2005 roku.

Źródło:
http://www.lubin.pl/aktualnosci,34012,fa...stawy.html
05-12-2014 11:10
rzech   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,031
W tym miejscu chcialbym sie pochwalic ze skromnie ale biore udzial w tej wystawie

podobnie jak defilader
05-12-2014 13:27
Muflon   Offline
ja tu tylko sprzątam

Liczba postów: 1,873
A jakoś nie miałem cierpliwości... i się wypiąłem. Life is life...
05-12-2014 16:37
andros   Offline
Użytkownik
*

(...)”Pomysłodawczynią całej wystawy jest Agata Bończak ze "Wzgórza". - Instrumenty wyprodukowane w Defilu, zwłaszcza gitary, są dzisiaj niezwykle pożądanym eksponatem kolekcjonerskim. Powoli, sukcesywnie zbieraliśmy te eksponaty, dużo pomogła nam firma Urbex zarządzająca obiektami po dawnym Defilu, stamtąd pozyskaliśmy wiele oryginalnych przedmiotów, wiele rysunków technicznych, części i narzędzi do montażu instrumentów. To jest tylko część całego projketu "Defil", dlatego że wciąż pozyskujemy różne informacje i materiały dotyczące tej fabryki, czekamy na kolejne eksponaty. Będzie książka poświęcona fabryce, a w maju planujemy plenerową wystawę - zapowiada Agata Bończak.

Wartość sentymentalna każdego prezentowanego eksponatu jest ogromna. Jednym z ciekawszych jest replika kontrabasu, który służy jako barek. Część eksponatów pochodzi z Archiwum Państwowego w Legnicy, Archiwum Akt Nowych i Muzeum Ziemi Lubińskiej oraz z prywatnych zbiorów. Wystawa w Galerii Zamkowej potrwa do końca stycznia.”

Więcej:
http://miedziowe.pl/content/view/71972/78/
06-12-2014 08:46
rzech   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,031
Jest również galeria a wsrod wielu eksponatów jest i tez

http://miedziowe.pl/content/view/71973/468/

zreszta zobaczcie sami
06-12-2014 10:16
defilader77   Offline
Inżynier brzdęku

Liczba postów: 1,177
Rzechowy Kosmos?
Kurczę, ukulele od Defila jeszcze nigdy na rynku wtórnym nie spotkałem. Ciekaw jestem jakby wypadło w starciu z wyrobem indonezyjskim, na którym obecnie sobie gram.
A co do wystawy, to po pierwsze primo - trzeba jechać zobaczyć. Po drugie primo - nie widzę na zdjęciach wielu modeli gitar, które chciałbym obejrzeć na żywca. Mam nadzieję, że obietnice rozrastania się ekspozycji zostaną dotrzymane ;)
09-12-2014 09:34
Odpowiedz 

Skocz do: