Odpowiedz 
Moje gitarki.
Autor Wiadomość
Kokos  
Gość

Moje gitarki.
Witam.
Można powiedzieć jestem początkującym gitarzystą bo zacząłem grac 1,5 roku temu, miałem przerwę po pierwszym miesiącu bo musiałem zwrócić gitarę koledze i dopiero po 2 miesiącach kupiłem własną.

Oto gitary:
Musima Deluxe 25k (1970r)
Defil Tosca (niekompletny)
[Obrazek: imag0259k.th.jpg]

Musima jest gitarą bardzo lekką i wygodną. Brzmienie ma ciepłe, czyste, nadaje się idealnie do bluesa i rocka dzięki przystawkom typu single które dają mocny sygnał.
Gitara miała przerabianą elektronikę, oryginalnie miała trzy pokrętła, dwa od głośności jeden od tonu, teraz ma jeden ogólny od głośności i od tonu + 3 pozycyjny przełącznik.
Specyfikacja:
korpus - sklejka, gitara jest bardzo lekka i wygodna.
szyjka - buk, trzy częściowa.
przetworniki - mostkowy i gryfowy typu single. Ze specyfikacji rezystancje: mostkowy 16-18Kohm, gryfowy 14-16Kohm. Brzmienie bardzo ciepłe, oldschoolowe.
klucze - oryginalne, otwarte.
próg zerowy.
21 progów
Skala: 610 mm
Mostek: Tune-o-matic/stopbar variation (cokolwiek to oznacza)
Chciałem ją niedawno sprzedać, ale odszedłem od tego pomysłu. Żal sprzedawać sprzęt z "duszą".
[Obrazek: img0912iq.th.jpg]
[Obrazek: img0911f.th.jpg]
[Obrazek: img0910s.th.jpg]
[Obrazek: img0909sl.th.jpg]
[Obrazek: img0916kc.th.jpg]
[Obrazek: img0913ag.th.jpg]

Defil Tosca:
Ta gitara sporo przeszła. Uratowałem ją przed wyrzuceniem bądź spaleniem. Zauważyłem ją u kolegi dla którego była rupciem, a została znaleziona w Niemczech w rowie oO. Korpus nieźle poobijany, gryf w ładnym stanie ale z jednym wgnieceniem (nie przeszkadza), elektronika była prawie kompletna: przetworniki MUZY ostatniej produkcji, potencjonometry raczej sprawne, brak gniazda jack, 5 kluczy i mostka (otrzymałem od KISSbestfana mostek z innej gitary, ale niestety średnio pasuje. Musiałbym poszerzyć otwory.)
[Obrazek: imag0262i.th.jpg]
[Obrazek: imag0261z.th.jpg]
[Obrazek: imag0260j.th.jpg]
04-03-2012 02:21
Odpowiedz cytując ten post
Daniel22   Offline
Administrator

Liczba postów: 511
RE: Moje gitarki.
Witamy na forum, piękna musima, ale... pomniejsz te zdjęcia, bo nie da się oglądać.
04-03-2012 02:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Muflon   Offline
ja tu tylko sprzątam

Liczba postów: 1,873
Ta Musima jest cudowna. Chętnie bym jej posłuchał :) A z Tosci jeszcze myślę coś się da zrobić. Jak wygląda krzywizna gryfu? Ma w sumie pręt, więc i tak tragedii nie będzie... ważne że są oryginalne przystawki :)
04-03-2012 14:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kokos  
Gość

Na oko gryf jest idealnie prosty, sam się dziwiłem, jak znajdę do niej klucze, mostek, kupię gałki, jacka i struny to ją złożę i zobaczymy co będzie :D
04-03-2012 14:34
vintage  
Gość

Musima niesamowita.
Tosca też w niezłym stanie na pewno będzie z nią dobrze. Mostek pasuje tu starszego typu jak np. w Malwie, czy Kosmosie, późniejsze modele miały mostek jak od Astera, ale tu jest problem z rozstawem otworów Można też zaślepić i zastosować inny TOM. Z oryginalnymi kluczami będzie problem, aby je dostać.

PS
Chyba gdzieś już widziałem tą Toscę i temat z tym rowem.
04-03-2012 15:57
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
vintage, ja o tym napisalem bo z Kokosem sie znamy :P A ciebie osobiscie na starym forum sie pytalem o zdanie w/s tej samej Musimy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2012 15:59 przez KISSbestfan.)
04-03-2012 15:58
vintage  
Gość

(04-03-2012 15:58)KISSbestfan napisał(a):  vintage, ja o tym napisalem bo z Kokosem sie znamy :P A ciebie osobiscie na starym forum sie pytalem o zdanie w/s tej samej Musimy.

I co radziłem, żeby kupić czy nie ? już nie pamiętam.
Ale jakby nie było zakup jest strzałem w 10 tkę.
04-03-2012 16:08
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
Uznales ze warta zachodu i miales racje
04-03-2012 16:22
vintage  
Gość

To się cieszę, że trafiła w dobre ręce.
04-03-2012 16:35
Kokos  
Gość

No racja KISSbestfan sam doradzał mi ten sprzęt i dzięki niemu dowiedziałem się sporo o historii starych gitar (Defil, Jolana, Musima itp) :) początkowo chciałem kupić od pewnego muzyka z Warszawy Jolanę Tornado, ale okazało się że została sprzedana. Okazało się również że facet ma na sprzedaż inne gitary w tym tą Musimę i bardzo mi ją polecał. Po konsultacjach zdecydowałem się na kupno. Jakoś dalej mam wrażenie że przepłaciłem (800zł + 30zł wysyłka), ale sądzę że warto było, bo jak na sprzęt który ma 42 lata wygląda wyśmienicie (nie licząc spękanego lakieru na główce).
04-03-2012 19:17
Odpowiedz 

Skocz do: