Odpowiedz 
Łupy Plebana
Autor Wiadomość
Pleban   Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 91
RE: Łupy Plebana
(27-10-2022 09:18)Konrad napisał(a):  Kurde...no no dla Adamsa ...a niech mnie!Chce to zobaczyć czy zrobi lepiej niż ja :)

W myśl starej prawdy, że nic w przyrodzie nie ginie, niedawno dostałem odpowiedź, że mój Jazz jest gotowy!

Trwało to półtora roku, ale po drodze miałem tyle przeżyć, że szybko minęło...

Do wymiany poszły oczywiście progi. Podstrunnica zregenerowana, wygląda lepiej i żywiej, niż przedtem. Na papierze nie został wspomniany pręt regulujący, bo (niestety) dopiero później sobie o tym przypomniałem, więc to nie zostało zrobione. Natomiast z tego, co właściciel sklepu przekazał mi od lutnika, gryf jest "dead straight" i nie trzeba pręta. Potwierdzałby to też fakt, że poprzedni właściciel raczej nie tylko na tę gitarę patrzył, lecz intensywnie jej używał (o czym świadczyły "zeszlifowane" progi), więc mam nadzieję, że gryfowi rzeczywiście nie grozi krzywizna.
Z przekazu od lutnika to jeszcze klucze — są w dobrym stanie, ale niezbyt chętnie trzymają strój przez dłuższy czas. To już do ewentualnej wymiany jak bedę w Kraju.

Facet ewidentnie głębiej zainteresował się Defilem i z pewnością szukał o nim informacji, gdyż postanowił... wydrukować i nakleić logo :) Trochę wbrew moim zamierzeniom, bo gdy go kupiłem, to miał jedynie ślady po kleju i tak zamierzałem (przez jakiś czas) zostawić, by podkreślić jego "kombatanckość"... Ale ugryzłem się w język, gdyż człowiek na pewno chciał jak najlepiej i może czuł się też zobowiązany z racji długiego terminu. A i w razie czego łatwo to schodzi ;))

Na zdjęciach gryfu i główki widoczny jest brudny kurz, który zauważyłem dopiero podczas sesji, ale już ogarnięty. Tubylcy mają trochę inne pojęcie dobrej pracy ;)

Ogólnie jestem zadowolony. Teraz tylko grać. Struny miękkie, też zgodnie z prośbą, gra się całkiem przyjemnie. W ciągu kilku dni postaram się zrobić wspólną fotkę mojej rodziny Defilów ;)

A tu trochę informacji o lutniku (Mark Atkinson). Okazuje się, że z tym Bryanem Adamsem to wcale nie była bujda...

https://www.gearmusic.com/pages/repairs.html

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2024 03:27 przez Pleban.)
25-04-2024 03:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Konrad   Offline
Repairman

Liczba postów: 4,363
Wyszła bardzo ładnie. Masz wcześniejszy egzemplarz, zrobiony staranniej niż te z lat `80
Musze pochwalić lutnika, progi wykończone bardzo ładnie!
Kluczy nie wymieniaj, mają to do siebie że jak już nastroisz to jest ok, zawsze to oryginał, przynajmniej ja mam taką filozofię :)
p.s. jaki koszt w Kanadzie za taką pracę ?
27-04-2024 09:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pleban   Offline
Użytkownik
*

(27-04-2024 09:16)Konrad napisał(a):  Wyszła bardzo ładnie. Masz wcześniejszy egzemplarz, zrobiony staranniej niż te z lat `80
Musze pochwalić lutnika, progi wykończone bardzo ładnie!
Kluczy nie wymieniaj, mają to do siebie że jak już nastroisz to jest ok, zawsze to oryginał, przynajmniej ja mam taką filozofię :)
p.s. jaki koszt w Kanadzie za taką pracę ?

Tak, z tego co mówił poprzedni właściciel, babcia mu go przywiozła z Polski w 1974, czy 1975 roku, czyli mniej więcej taki rocznik.
Co do kluczy to rzeczywiście po kilku dniach dalej nie ma dramatu. Może rozstraja się podczas wkładania i wyjmowania z pokrowca, ewentualnie nowe struny musiały się ułożyć.
Cena... ech, mam nadzieję, że nikt z rodziny tego nie przeczyta — 400 CAD (x 2,97 zł). Za tyle można w Polsce kupić drugiego Defila w bardzo dobrym stanie ;) Niestety (dla klienta) robocizna kosztuje tu bardzo dużo.

P.S. dzięki Konrad za rzucenie okiem i dobre słowo ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2024 22:18 przez Pleban.)
27-04-2024 18:10
Pleban   Offline
Użytkownik
*

A oto moje podsumowanie zbiorów. Do tego Kosmos, który czeka w Polsce na remont, a którego zdjęcia jeszcze nie mam.

Załączone pliki Miniatury

03-05-2024 04:46
Konrad   Offline
Repairman

Liczba postów: 4,363
No nieźle :)
03-05-2024 14:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gajos   Offline
GITA TV

Liczba postów: 1,788
Łooo, sprowadzasz Defile do kraju. Ciekawe ciekawe. :) Gdybyś potrzebował pokrowca to daj mi czas (bo muszę mieć kiedy zajrzeć w pewne miejsce i sprawdzić ich stan. Wiadomo, suwaki i rączki... A jak coś znajdę sensownego to podasz adres do wysyłki (Ale nie tak precyzyjny jak adres z plakatu wystawy w Lubinie!) :)
Co do lutnika, to ciekawa ta lista obsługiwanych artystów. W sumie nasi mają podobne listy artystów na miarę naszego kraju. :)
Nasz Konrad serwisował dla Experience!! Może nie Jimi Hendrix Experience, ale jednak. :)
04-05-2024 21:50
Odpowiedz 

Skocz do: