Odpowiedz 
Kolekcja AJF Studio
Autor Wiadomość
Konrad   Offline
Repairman

Liczba postów: 4,363
RE: Kolekcja AJF Studio
(10-06-2019 08:49)StaCh napisał(a):  Srubki i sprezynki nie problem, rolki to chyba w wiertarce toczyl :-) oski rolek mozna by wlutowac.
Radius pewnie nadaje sie wygieciem podstawy.

Stachu....rolki "chyba" ośki "można by" radius "pewnie"...tak to i ja wiem :)
10-06-2019 09:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
StaCh   Offline
Music man

Liczba postów: 2,687
Jak wiesz to w czym problem zrobic? W narzedziach :-(Gorzej bylo jak zniknela mi gdzies oska od mojego mostka rolkowego w Sambie. Okazalo sie ze takie waleczki mial slusarz ktory mi czasem pomaga w tego typu pracach tylko trzeba bylo go skrocic.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2019 11:35 przez StaCh.)
10-06-2019 11:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ajf   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,622
(10-06-2019 08:47)Konrad napisał(a):  
(10-06-2019 07:27)ajf napisał(a):  te co nie błyszczą to oryginały, a te co błyszczą to hand made by ajf

Na prawdę jestem pełen podziwu, toż to "jubilerska" robota, swoją drogą mógłbyś może przybliżyć proces tworzenia, skąd wziąłeś śrubki, z czego dorabiałeś elementy itp

Największy problem to było znaleźć śruby o średnicy 2mm. wynalazłem taki sklep http://www.srubex.izakupy.eu ''Kosteczki'' powycinałem brzeszczotem z aluminiowego wieszaka, bo nigdzie nie mogłem kupić kwadratowego profilu 4mm, nawierciłem wiertełkiem, nagwintowałem śrubkami, a rolki zrobiłem z nakrętek sześciokątnych. Nakrętka na śrubę, śruba do wiertarki, wiertarka jako tokarka, pilnik do metalu jako ostrze do tokarki. A sprężynki pozyskałem z długopisów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2019 13:54 przez ajf.)
10-06-2019 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Konrad   Offline
Repairman

No właśnie, ja śrubki brałem ze starych gniazdek z zapasów mojego taty...ale już się gniazdka skończyły :(
Dzięki za link
10-06-2019 13:12
ajf   Offline
Użytkownik

Jolana Diamant cd. Prawie rok upłynął od zakupu. W kooperacji z Konradem Repairmanem remontuje Jolanę.
Konrad wyszykował mi gryf, a ja jadę dalej.
prace wykonane to: Gryf - wyrównanie podstrunnicy i wymiana progów Konrad, założenie markerów bocznych, regeneracja powłoki lakierniczej - Ja.
Korpus: uzupełnienie znacznych ubytków w lakierze, polerowanie, wykonanie ekranu. A wygląda to tak:

i jeszcze galanteria

Jak złapie trochę czasu to w tym tygodniu poskładam do kupy. i zostanie elektryka.
Jak na razie zapowiada się obiecująco. A co z tego wyjdzie ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2020 22:48 przez ajf.)
11-05-2020 22:46
Wiatru   Offline
Szarpidrut

Liczba postów: 2,342
Ale polerka poszła... Miód malina! Masz oryginalne przetworniki? Chętnie bym zobaczył schemat albo co do czego było lutowane, bo w swoim basie mam małą zagwozdkę - źle uziemione ramki przetworników.
11-05-2020 23:53
korg   Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 99
Ojej, marzyłem o tej gitarze
12-05-2020 00:35
Wojski   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,316
Idealnie wyszło, chromowałeś na nowo te elementy?
12-05-2020 09:06
Konrad   Offline
Repairman

Noo cieszę się że dostałeś "kopa" :)
Trzymam kciuki i widzę, że powinno być co najmniej dobrze !
12-05-2020 10:37
ajf   Offline
Użytkownik

@Korg - ja też marzyłęm i jak się trafiła okazja to kupiłem. Jak byłem w liceum to kolega przywiózł Diamanta z Czechosłowacji. Od tego czasu zakochałem się w tej gitarze.
@Wojski - nie chromowałem; najpierw noc w pepsicoli, potem aluchrom a na koniec polerowanie filcem.
@Konrad - Dzięki, jak masz jakięś zdjęcia z roboty przy gryfie to je zamieść.
@Wiatru - do polerowania użyłem czarnej kredki do usuwania rys na lakierze samochodowym , potem polerka filcem, Przetworniki oryginalne mam, mam też schemat i zdjęcia jak to było w oryginale. jak się trochę ogarnę to je wstawie.
12-05-2020 12:43
Odpowiedz 

Skocz do: