Odpowiedz 
Defil RatMalwa / Memphis
Autor Wiadomość
adam_572   Offline
Nowy Użytkownik
*

Liczba postów: 11
Defil RatMalwa / Memphis
Ta Malwa trafiła w moje ręce w opłakanym stanie, pudło było rozbite, u dołu wybita była wielka dziura ciągnąca się od gniazda do "wcięcia" u dołu, miejscami pudło rozkleiło się, obelkowanie również nie wytrzymało i odkleiło się. Gryfowi również nie wyszedł z tego cało, główka była pęknięta, a pęknięcie szło dalej w głąb gryfu, w okolice 1 progu. Progi również oberwały, w wyniku czego zostały pogięte i po bokach wypadały z podstrunnicy. Do tego, jak się później okazało pręt w gryfie nie równoważył napięcia strun i gryf się wykrzywiał, jednak podkładki pod nakrętką pomogły i teraz jest względnie prosty.
Elektronika oczywiście nie działała, jeden z przetworników miał przerwę.
Klucze były połamane i pogięte. Początkowo miałem zamiar wyciągnąć z gitary co się da, a resztę wywalić. Jednak pewnego dnia postanowiłem spróbować ją odratować i doprowadzić do stany grywalności.
Niestety nie mogę znaleźć starych zdjęć ukazujących stan początkowy i naprawę.
Naprawa stanowczo nie wyglądała profesjonalnie(początkowo chciałem naprawić gitarę zgodnie z lutniczymi zasadami, jednak ceny drewna rezonansowego mnie skutecznie odstraszyły, zwłaszcza że nie byłem pewny czy się uda) przyznam się, że zainspirował mnie Seasick Steve, jednak postanowiłem zachować właściwości akustyczne gitary. Na zerwane obelkowanie, i porozklejane pudło przyszedł z pomocą titebond. Natomiast dziurę u dołu gitary postanowiłem wzmocnić wklejając szczelnie deseczki o grubości ok 3mm z 30 letniej deski(coś w stylu kerfingu tylko ze bez szczelin i na pełnej wysokości pudła). Gryf został sklejony, progi wyprostowane i wyrównane, ponadto udało mi się skompletować zestaw oryginalnych kluczy. Elektronika została całkowicie przebudowana, obecnie zamontowane są przetworniki muza s407 i humbucker Wilkinsona z rozłączaniem cewek. Obecnie gitara jest w pełni sprawna.
Na koniec kilka zdjęć Malwy:
[Obrazek: gCCPxPzm.jpg] [Obrazek: DILZDIFm.jpg]
[Obrazek: Baoy2A6m.jpg] [Obrazek: IZQqeZUm.jpg] [Obrazek: GuzmQBSm.jpg] [Obrazek: wmGCEBjm.jpg]

W najbliższym czasie dodam mojego Kosmosa, o ile nie zostanę wyrzucony z forum za tą Malwę :P
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2016 16:44 przez adam_572.)
17-02-2016 16:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
RE: Defil RatMalwa / Memphis
Czemu wyrzucony ? Grunt, ze to gra i uratowales sprzecior od zaglady. Kwestie estetyczne to druga sprawa, ale jak to wesoly projekt, robisz go pod siebie. Mam nadzieje, ze brzmi rownie fajnie.
17-02-2016 17:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Muflon   Offline
ja tu tylko sprzątam

Liczba postów: 1,873
Na scenie robiłby wizualnie furrorę. A poza tym jak widać po raz kolejny - wszystko da się zrobić z gitarami tak żeby na nich grać. Nie koniecznie jak książka o lutnictwie głosi.
18-02-2016 00:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Wiatru   Offline
Szarpidrut

Liczba postów: 2,342
Świetny pickguard! :D
18-02-2016 20:04
adam_572   Offline
Nowy Użytkownik
*

Liczba postów: 11
Pozytywnie zaskoczyła mnie wasz reakcja :D Pickguard wykonałem z płytki pcb, którą wcześniej potraktowałem kwasem, aby przyspieszyć proces patynowania miedzi. Jednak wadą tego rozwiązania jest fakt przewodzenia powierzchni, wiec trzeba ją podłączyć do masy(po to ta plecionka miedziana na moim pickguardzie) albo odizolować od układu elektroniki gitary.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2016 13:24 przez adam_572.)
19-02-2016 13:23
orange   Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 21
A mi się bardzo podoba pomysł z taśmą i mówię bardzo poważnie. Całość wygląda naprawdę ekstra!
19-02-2016 13:53
Muflon   Offline
ja tu tylko sprzątam

Liczba postów: 1,873
(19-02-2016 13:23)adam_572 napisał(a):  Pozytywnie zaskoczyła mnie wasz reakcja :D Pickguard wykonałem z płytki pcb, którą wcześniej potraktowałem kwasem, aby przyspieszyć proces patynowania miedzi. Jednak wadą tego rozwiązania jest fakt przewodzenia powierzchni, wiec trzeba ją podłączyć do masy(po to ta plecionka miedziana na moim pickguardzie) albo odizolować od układu elektroniki gitary.

To jest właśnie fajne, takie trochę postapokaliptyczne. :)
Tak nawiasem to już myślałem że tylko ja na tym forum mam aż tak chore podejście do gitar, ale jednak chyba nie ;)
19-02-2016 19:41
Odpowiedz 

Skocz do: