Odpowiedz 
Mój Defil Jazz.
Autor Wiadomość
piniu   Offline
www.gitarybydgoszcz.pl
*

Liczba postów: 47
Mój Defil Jazz.
Zawsze "chodziła" za mną gitara typu Jazz i raz udało mi się taką tanio zakupić. Nie miała mostka, strunociąg niekompletny, podstrunnica do wymiany i w ogóle stan taki sobie. Oczywiście nie grała.

A wyglądało to tak:

[Obrazek: t_img_20121229_201022_357.jpg]

Po żmudnym zdarciu lakieru cykliną:

[Obrazek: t_img_20121230_193339_503.jpg]

Dorobiłem nowy strunociąg i podstawke pod mostek - wszystko z ... ciemnego bambusa (a taki eksperyment)

[Obrazek: t_strunnik2_118.jpg]
[Obrazek: t_mostek2_196.jpg]

Z tego samego bambusa zrobiłem nowa podstrunnicę. Radius 12"

[Obrazek: t_img_20130208_223206_118.jpg]

Następnie osadziłem markery i dokleiłem binding.

[Obrazek: t_podstrunnica_505.jpg]

W tym samym czasie gryf został odchudzony i dostał pręt regulacyjny.
Dorobiłem nowe siodełko z również z bambusa (jest próg zerowy więc to tylko dla prowadzenia strun), pokrywkę śruby regulacyjnej oraz pokrywkę gniazda jack. Gitara została również wybarwiona tym co miałem pod ręką mianowicie orzech ciemny oraz cytryna dojrzała. Gitara dostała przetwornik Ideal, który to kupiłem za flaszkę od kolegi. Idealnie się wkomponował.

Po złożeniu wszystkich elementów na stole wygladało to tak:

[Obrazek: img_20130217_202527_111.jpg]

Pozostało polakierować i po ok 3-4 tygodniach jeszcze wypolerować.
Efekt końcowy przedstawia się następująco:

[Obrazek: cam00034_119.jpg]
[Obrazek: cam00035_108.jpg]
[Obrazek: cam00036_490.jpg]

Dorobiłem jeszcze ramkę do przetwornika przez co przetwornik poszedł wyżej , jest lepszy sygnał. Do tego zyskała na wyglądzie. Nie mam niestety fotki nowej ale pewnie zrobię dla was.

Defilek bardzo ładnie gra, na wzmacniaczu również. Jestem z niego naprawdę zadowolony. Dzięki nowej podstrunnicy z progami, prętowi oraz mostkowi mogę akcje strun regulować naprawdę nisko (w tej chwili 1,5mm na XII).
24-07-2013 09:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rzech   Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,031
RE: Mój Defil Jazz.
o i witam pinia na tym forum
fajnie ze w koncu zagosciles i wesprzesz wszystkich wiedza techniczna
24-07-2013 11:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
piniu   Offline
www.gitarybydgoszcz.pl
*

o.. proszę.. nie wiedziałem,że tu jesteś :)
24-07-2013 12:16
rzech   Offline
Użytkownik

w sumie to tutaj zacząłem zdobywać wiedzę
ale szybko zostalem przekierowany na inne forum

teraz powoli zdobywam wiedze praktyczna z roznym skutkiem ale zawsze do przodu

popelnilem płaskiego LesPaula z kupnym gryfem i jak na piersza wlasna nie jest tragicznie ale ....

a Defile to staram sie co nieco odswierzać choć mam tez plany customingu
24-07-2013 18:33
KISSbestfan   Offline
Maniak wioseł

Liczba postów: 2,961
Calosc strasznie drewniana, ale fakt, robi wrazenie. No i najwazniejsze ze gra, juz nawet moge odpuscic moje marudzenie o odchudzaniu. Przetwornik tez fajny, ciekawe jak brzmi calosc, nie widze zamontowanych potencjometrow, wiec jak rozumiem najprostszy mozliwy uklad.
25-07-2013 11:41
piniu   Offline
www.gitarybydgoszcz.pl
*

Tak. Najprostrzy układ. Co do brzmienia to nagram jakąś próbkę. Drewniana powiadasz?? - a czy muszą być same sunburst-y? :) Generalnie bardziej jest cytrynowa tak jak to widać na zdjęciu w warsztacie, naprawdę fajny efekt. Na pozostałych zdjęciach tego jakoś nie widać :)

I wspomniana próbka - przed chwilą dosłownie na żywca nagrana.
Tak Defil gra
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2013 20:15 przez piniu.)
25-07-2013 19:32
2N3055   Offline
Administrator

Liczba postów: 274
Ładna próbka, nie będziesz miał nic przeciwko jeśli poproszę cię o wrzucenie tego pliku bezpośrednio w załączniku do działu download -> próbki brzmienia? Tak na poczet forum :) W przyszłości dział ten (download) zostanie, na co mam nadzieję, uporządkowany i przeniesiony na główną - na forum pozostanie jedynie miejsce do tymczasowego "wrzucania" plików do ich weryfikacji. Kolejnym atutem jest fakt, że z tego serwera pliki raczej od tak nie znikną, a serwisy uploadingowe lubią sobie powyrzucać stare pliki.
25-07-2013 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rzech   Offline
Użytkownik

A wiesz piniu ze ja nie podpialem zadnego ideala i nawet nie wiedzialem jak to brzmi
wszystkie rozeszly sie jak cieple buleczki a szczegolnie polubili je tajowie placili

63 i 68 usd
25-07-2013 21:51
piniu   Offline
www.gitarybydgoszcz.pl
*

(25-07-2013 21:35)2N3055 napisał(a):  Ładna próbka, nie będziesz miał nic przeciwko jeśli poproszę cię o wrzucenie tego pliku bezpośrednio w załączniku do działu download -> próbki brzmienia? Tak na poczet forum :)

Wcale nie jest taka fajna, mozna to lepiej zagrać ;) Spoko, mogę wrzucić, ale co to da - przecież każdy defil inaczej brzmi ;)

(25-07-2013 21:51)rzech napisał(a):  A wiesz piniu ze ja nie podpialem zadnego ideala i nawet nie wiedzialem jak to brzmi
wszystkie rozeszly sie jak cieple buleczki a szczegolnie polubili je tajowie placili

Ano właśnie... teraz zajarzyłem.. to właśnie od ciebie ta przystawka była. Bardzo dobrze się spisuje biorąc pod uwagę,ze nie dałem żadnej elektroniki do tego tylko bezpośrednie połączenie.
25-07-2013 22:38
piniu   Offline
www.gitarybydgoszcz.pl
*

Dokonałem drobnej a jakze istotnie zmieniającej wygodę gry i wybrzmiewanie operacji. Mianowicie osadziłem gryf niżej oraz pod kątem (tak jak w LP mniej więcej). Gitarka stała się bardzo miękka, mostek poszedł troszke do góry przez co nie leży już cały tom na podstawce. Dało to lepsze wybrzmiewanie całości. Przycięcie stopy gryfu również przyczyniło się do lepszego przenoszenia przezeń drgań.

Skutek: (sorry za mały feeling, ale nie jestem przyzwyczajony do akustycznych strun)

http://sendfile.pl/48164/demo_defil.mp3

A tu ciekawostka jak fajnie brzmi z przesterem:

http://sendfile.pl/48165/demo_defil_drive.mp3
27-08-2013 13:41
Odpowiedz 

Skocz do: